dilluns, 16 de desembre del 2019

Sortida al Montsant

Cim de la Roca Corbatera

El diumenge 15 de desembre de 2019, un grup d’unes 15 persones sàviament acompanyades pel Joan Iniesta, vam seguir aquesta ruta. Sant Joan del Codolar, roca Corbatera, Cova del Meloner i Cova Santa.

L’activitat organitzada pel CAE Club Atlètic Espluguí, forma part de la programació habitual del club.
La ruta comença a l’ermita de Sant Joan del Codolar de Cornudella, un lloc emblemàtic.

Alguns ho afrontàvem amb un cert respecte ja que per arribar al primer objectiu, la roca Corbatera, calia fer front al Grau dels Tres Esglaons. 
El sender té molta pendent i moltes roques. Tant és així que en algun punt cal aixecar de forma notable la cama, o ajudar-se amb les mans. Tot i així al cap de poca estona vam arribar al primer graó. Grapes a manera de ferrada, amb la primera un pèl alta. No obstant això i sempre amb l’ajuda i els bons consells del Joan, es va fer força assequible.
El segon esglaó arribaria després de seguir ascendint entre pedres, sent una mica més difícil. Grapes també, però en diferents parets contigües i amb una separació en la qual es fa necessari fer servir el propi terreny, buscant per mans i peus.
El tercer, després d'un altre tram d'ascens entre caminar i enfilar-se, va ser el més complicat. Dos trams, amb grapes en forma de T i amb una mica més de separació entre elles. El primer, el forma una paret en forma de tub, amb una sola grapa al mig. El segon, té diverses grapes, sent la primera transició la més difícil. Tercer moment on vam haver de tenir confiança en la nostra grimpada.

A partir de certa edat, el cos humà, tot i que hi ha excepcions, com és el cas del Franceset de Solivella, una barreja de pagès i xerpa que fa respecte, generalment, es torna menys flexible i aixecar la cama, es fa un pel més complicat.

Amb ajuda o sense però, tots vam aconseguir fer el cim.
Va valdre la pena, el dia va esdevenir esplèndid per gaudir de la sortida. El fort vent que havia bufat els dies anteriors, va deixar de fer-ho, el sol, va guanyar als núvols i a la boira i fins va permetre que alguns, els més joves, acabessin la sortida amb màniga curta.
Les vistes des de la roca Corbatera son impressionants. En dies clars com aquest, es veu des del Mediterrani fins les serralades dels Pirineus. A sota, als nostres peus, Cornudella, el pantà i el poble de Siurana, l’Albarca i també la Morera del Montsant.
El recorregut seguidament ens va permetre descobrir dos llocs molt bonics. Primer la cova del Meloner una gran balma que en temps passats va servir per viure-hi i guardar-hi els ramats i després un indret peculiar, la cova Santa.
A partir d’aquí, el camí de tornada majoritàriament plàcid, ens porta de nou fins l’ermita de Sant Joan del Codolar
Cornudella desde la Roca Corbatera